We hebben 🍪Cookies! Meer informatie
  • Meer informatie in ons Privacy Statement

Sluit
Sluit

Theater op z'n rauwst

Wat betekent het vandaag de dag om in iets te geloven? En hoe zet je dat idealisme om in daden? Dat vraagt regisseur Eline Arbo zich in haar werk regelmatig af. Voor Monte Verità liet ze zich inspireren door de gelijknamige utopische leefgemeenschap. 

Monte Verità: Begin twintigste eeuw vluchtte een groep jonge kunstenaars, anarchisten en idealisten naar een kleine berg in Zwitserland om daar een alternatieve gemeenschap op te richten: de Monte Verità (Berg der Waarheid). Het groeide uit tot een toevluchtsoord voor allerhande radicale vernieuwers, die ook een alternatief zochten voor het verstedelijkte, geïndustrialiseerde en kapitalistische Europa. Ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke overtuiging, maar vonden nooit het compromis dat nodig is om iets nieuws te creëren. Dat roept bij regisseur Eline Arbo de vraag op: Hoe breng je een paradijs in de praktijk? En moet je radicaal zijn om verandering teweeg te brengen? 

In een speelse, fysieke en muzikale voorstelling ontleedt Eline Arbo de poging tot maatschappelijke verandering en de valkuilen die achter alle grote ideeën schuilgaan.  

CREDITS

Regie: Eline Arbo
Spel: Mees Borgman, Bram van der Heijden, Isabelle Houdtzagers, Tim Linde, Felix Schellekens
Muziek: Thijs van Vuure
Vormgeving: Juul Dekker
Licht: Hans Hof
Dramaturgie: Robbert van Heuven

De opzet van Monte Verità heeft iets adembenemend ambitieus, en het gevoel dat we gezamenlijk naar nieuwe strategieën op zoek zijn (voor zowel het theater als voor de samenleving als geheel) en alle achterhaalde vormen achter ons kunnen laten is onweerstaanbaar

Theaterkrant

Geef je op voor de digitale nieuwsbrief. Iedere andere maand een update over de thema's waar we op dat moment mee bezig zijn.