Slechts bestaan in de blik van de ander, hoe voelt dat?
Met de tekst Over Dieren van de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek (die in 2004 de Nobelprijs voor Literatuur toegekend kreeg) en een groep mannelijke performers als uitgangspunt, maakt theatermaker Rebekka Nilsson een beeldende en fysieke bewegingscompositie over ‘kijken’ en ‘bekeken worden’. In Over Dieren spreekt een oudere vrouw over hoe ze langzaam verdwijnt. Nu haar lichaam niet meer aan de standaard voldoet, is het alsof ze niet meer wordt gezien en dat staat voor haar gelijk aan niet bestaan. Jelinek verbindt de tekst van de ouder wordende vrouw met (echte) telefoonconversaties tussen een Weense escortservice en zijn klanten, waarin over vrouwen wordt gesproken als over handelsmateriaal.
Nilsson onderzoekt in dit RAW-project hoe een complexe tekst als die van Jelinek voelbaar gemaakt kan worden door deze te verbinden met een sterke lichamelijke en beeldende taal. Als levende schilderijen in het spanningsveld tussen de vleselijkheid van Francis Bacon en de gladgestreken cover van de LINDA, zijn de performers uitgestald. Tegelijkertijd prooi en jager, zowel aangeschoten wild als gieren achter glas. De stijl is rauw en grotesk, de voorstelling zowel een pamflettistische aanklacht als een liefdesbrief. Met tekst, muziek en het lichaam als materiaal onderzoekt Nilsson hoe de dominante mannelijke blik het gedrag van zowel mannen als vrouwen bepaalt en ze vraagt zich af of er nog een zuivere liefde mogelijk is in het consumptietijdperk waarin we leven.
REBEKKA NILSSON
Rebekka Nilsson studeerde in 2019 af aan de regie-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met Woede van Elfriede Jelinek en HEDDA naar Henrik Ibsen. Nilsson maakt beeldende, muzikale voorstellingen waarin ze de toneeltekst binnenstebuiten keert om daarin de actuele urgentie naar boven te halen.
NITE RAW
RAW is een innovatief talentontwikkelingstraject van NITE, waarin getalenteerde makers worden begeleid om hun kunstenaarschap te ontwikkelen door middel van onderzoek en experiment. Makers worden aangemoedigd om risico’s te nemen, grenzen te verleggen en verschillende delen van hun creatieve potentieel te verkennen. Het doel is om een concept tot leven te brengen dat onaf is, een open einde heeft en niet noodzakelijk een begin, midden en einde heeft.
CREDITS
regie: Rebekka Nilsson | dramaturgie: Florian Hellwig | regieassistentie en dramaturgie: Sofie Boiten | scenografie: Vera Selhorst | compositie: Luke Deane | muzikale ondersteuning: Matthias Sigurdsson | spel: Bram van der Heijden, Joost Bolt, Tim Linde, Felix Schellekens, Niels Kuiters