We hebben 🍪Cookies! Meer informatie
  • Meer informatie in ons Privacy Statement

Twee
Sluit
Sluit

Vrijdag 22 mei in het NITE HOTEL: Dear Winnie

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand voor erkenning, rechtvaardigheid en eis je je plek op? Wie was vrijheidsstrijder Winnie Mandela? Waarom wordt zij als vrijheidsstrijder anders beoordeeld dan haar mannelijke equivalenten?


In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots (uit o.a. Zuid-Afrika, Kameroen, Ghana, Kaapverdië, Suriname en de Caraïbische eilanden ) verweven met dat van Winnie Mandela. Verhalen over een gedeelde geschiedenis, over oneerlijke beoordelingen, vol kracht, meedogenloosheid en met kiemen van inspiratie en hoop.

NAAR HET NITE HOTEL

Nu we tijdelijk geen nieuwe stukken kunnen maken noch kunnen uitvoeren in theaters, kijken wij – net als onze collega’s van de sport – terug op oude en recente hoogtepunten. Komende vrijdag kijken we met publiek, makers en experts in het online NITE Hotel fragmenten terug uit de compromisloze voorstelling Dear Winnie,. Noraly Beyer presenteert de avond, te gast zijn o.a. The Guardian-journalist Arifa Akbar, regisseur Junior Mthombeni, actrice/zangeres Joy Wielkens, actrice/danseres Alesandra Seutin en dj Chai Blaq. Iedereen kan meekijken via ZOOM voor het ouderwetse samen-uit-gevoel of anoniem genieten in het NITE Hotel. Na afloop mag je een vrijwillige donatie doen.


Negen stemmen, negen lijven, in een decor van zelfgecreëerde muziekinstrumenten, waarachtige verhalen en een aanstekelijke energie. Power up!

Inleiding voor Onderweg-podcast

Luister voor je naar de voorstelling gaat weer de Inleiding voor Onderweg-podcast bij DEAR WINNIE.

 

Het Noord Nederlands Toneel nodigde, na een succesvolle samenwerking met schrijver Fikry El Azzouzi bij de voorstelling Salam, El Azzouzi met zijn makers-collectief (regisseur Junior Mthombeni en componist/muzikant Cesar Janssens) uit voor een vervolg. Dit theatercollectief maakte de afgelopen jaren krachtige stukken over Mohamed Ali en Malcolm X. Nu volgt een voorstelling over de kracht van Winnie Mandela, activiste tegen het apartheidsregime. Waar haalde Winnie haar kracht vandaag? En what about alle Winnie’s anno nu

Repetitie Dear Winnie,

“Dit collectief is een inspirerende groep makers die toegankelijke, energieke, ontroerende en belangrijke voorstellingen maken.” – Guy Weizman

 

Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering en in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst – om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.

Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu onbegrip tussen bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt en een grijs gebied tussen goed en fout bijna niet meer lijkt te bestaan, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten. De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, discriminatie, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

Na de gevierde voorstellingen Rumble in da jungle, Reizen Jihad and Malcolm X, is het verhaal van Winnie Mandela een logische volgende stap voor Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Met Dear Winnie, willen zij kiemen van inspiratie en hoop bij het publiek zaaien. Laat je onderdompelen in dit inspirerende verhaal tijdens een wervelende voorstelling vol muziek.

Language no Problem

This performance is multilingual with Dutch and English surtitles in every venue. So language is not a problem.

 

Co-productie met de KVS (Brussels) en collectief Jr.cE.sA.r.

COPRODUCTIE Théâtre De Liège, Perpodium MET DE STEUN VAN Passa Porta, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid

tourlist

mei
vr 22 mei 20:00
Agenda

Geef je op voor de digitale nieuwsbrief. Iedere andere maand een update over de thema's waar we op dat moment mee bezig zijn.